Az alábbi levél a sok megkeresések egyike, amelyre semmiféle válasz nem érkezett a fenntartó és az önkormányzat, valamint a hatósági felügyeletet ellátó szervek részéről...

 


 

Dr. Szele Györgyi

Németh János

Szombathely MJV Igazgatási Osztály

Horváthné Dr. Sélley Erzsébet

Dr. Lorencz András

Vas Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság

dr. Takátsné dr. Tenki Mária

Szombathely MJV Tanácsnoka

Vértesi Andrea

Fekete István Állatvédő Egyesület

 

Tisztelt Címzettek!

 

Többször, több fórumon vitattuk már meg azokat a szombathelyi Gyepmesteri Telep működésével kapcsolatos problémákat, amelyek az utóbbi években az állatvédelmi munka során a felszínre kerültek. A civil állatvédők nevében minden alkalommal, így ezúttal is kifejezzük segítő szándékunkat, melyet dr. Szele Györgyi osztályvezető asszony az üzemeltetővel kötendő együttműködési megállapodás előkészítése során bizonyára megtapasztalt, és remélhetőleg megerősít. Ezen megállapodás megkötéséig azonban több olyan égető problémát orvosolnunk kellene közös erővel, amelyek egyrészt jogi, másrészt szervezési-higiénés hiányosságot jeleznek. Ezek hatékony orvoslása érdekben kérem Önöket, hogy segítő szándékunkat szem előtt tartva, maximális nyitottsággal fogadják a javaslatainkat, kezdeményezéseinket annak érdekében, hogy az alábbiakhoz hasonló eseteket a jövőben el tudjuk kerülni.

 

1. Újabb parvovírusos fertőzés-gyanús esetek a Telepen

 

Egy 2011. 03. 12-én talált és a telepre bekerült tacskó kant az Animal Life március 24-én vitt be a szombathelyi Állatkórházba parvofertőzés-gyanúval. A betegség lappangási idejét figyelembe véve a telepen szerzett fertőzés gyanítható, amennyiben valóban ez a fertőzés áll fenn. A másik esetben Vértesi Andrea vitt ki a telepről egy négy hónapos kutyát, amely valószínűleg szintén ezzel a vírussal fertőzött. Ez a kutya annak ellenére került be a telepre, hogy a Fekete István Állatvédő Egyesület szóban megállapodott a gyepmesterrel abban, hogy parvovírusos fertőzés szempontjából veszélyeztetett korú kutyákat a telep nem fogad, hanem értesíti az egyesületet, akik a megfigyelési időre a kutya gondozását lehetőség szerint átvállalják, ezzel is csökkentve a veszélyeztetettség mértékét. További említést érdemlő tény, hogy a gyepmester ezt a kölyökkutyát éppen abban a kennelben helyezte el, amelyből a legutóbbi fertőzés alkalmával fertőzött kölykök kerültek ki.

Az egyesület és az alapítvány egy emberként ajánlotta fel a segítségét a legutóbbi, néhány héttel ezelőtti fertőzés után a gyepmesternek a kennelek és kutyaházak fertőtlenítési munkálataiban. Ezt a gyepmester akkor kategorikusan elutasította, miközben a két civil szervezet a fertőtlenítőszerről is gondoskodott, valamint az Állatkórház szakemberei bizonyára készségesen segítettek volna a munka szakszerű kivitelezésében.

Természetesen most sem teszünk másként, amennyiben megkapjuk a lehetőséget, örömmel részt veszünk ebben a munkában annak érdekében, hogy minél hatékonyabban, alaposabban és gyorsabban megszűnjön a probléma.

 

2. Több kutya kikerült a telepről a hatósági megfigyelési idő lejárta előtt

 

Az osztrák állatvédő szervezetek évek óta végzett munkáját egy pillanatig sem elvitatva, értetlenül állunk a tények előtt, hogy a telepről bárki – jelen esetben az Animal Life – kivihet kutyát a 14 nap letelte előtt. Az Önök által is nagyon jól ismert jogszabályok (országos hatályúak és különösen a helyi állattartási rendelet) értelmében erre kizárólag az állat gazdája jogosult, ő is kizárólag az érvényes veszettség elleni oltás, valamint a tulajdonjog igazolásával. Így nem világos, hogy milyen előírás alapján, milyen módon dokumentálva került ki az alábbi két állat a telepről a negyedik és a hetedik napon. Ez ugyanis több problémát felvet:

 

  • gyakorlatilag értelmetlenné teszi a hatósági megfigyelési időt (a dokumentáció hiányossága miatt a kutyák sorsa a továbbiakban nem követhető)

  • az osztrák állatvédők (vagy bárki, aki kivisz idő előtt kutyát nem megfelelően zárt, biztosított, felügyelt helyre) nagy eséllyel beviszik a külföldi menhelyekre, ideiglenes befogadó helyekre a betegségeket, amely sem nekünk (a telepnek és az állatvédőknek), és természetesen nekik sem jó

  • az állat gazdájának tulajdonához fűződő jogai nyilvánvalóan sérülnek, köznyelvi értelemben eltulajdonításról van szó (a jogi hátteret a http://kutya.hu/Cikk.aspx?id=4278 hivatkozáson olvasható cikk foglalja össze).

 

Mindezek megelőzésére a következő kérdéseket szeretnénk tisztázni, és meg nem oldott kérdések esetén a segítségünket felajánlani:

 

  • a gyepmester figyelmének felhívása a vonatkozó szabályokra és azok betartására

  • a nyilvántartás és a belső szabályzatok felülvizsgálata a különböző esetekre (bekerülés, orvosi kezelések, gazda általi kikerülés, hatósági idő lejárta utáni kikerülés, altatás)

     

Az alábbi két konkrét esetben az Animal Life 2011. 03. 24-én szervezett szállítást a telepről. Nyilvánvalóan a gyepmester az egyetlen személy, akinek joga és lehetősége megakadályozni az ilyen eseteket, hiszen ő van jelen. Amennyiben nyelvi vagy egyéb akadályok miatt a gyepmester a helyzetet nem tudja megoldani, több lehetőség is adódik, hiszen az egyesületben, az alapítványnál de akár az Állatkórházban is dolgoznak olyanok, akiknek a telefonszámát lehet tárcsázni ilyen esetekben. Ugyanakkor megelőzhetőek az ilyen helyzetek, egyszerűen jelölni lehetne a kenneleken a bekerülés dátumát, illetve a hatósági megfigyelési idő végét (extra esetben nem biztos, hogy 14 nap, így ez is indokolt). Ha ennek ellenére nézeteltérés adódik, az persze újabb kérdéseket vet fel.

 

 

Vélelmeztük és reméltük, hogy az osztrák állatvédők (az Animal Life) jogszerűtlen viselkedése a magyar és a helyi jogszabályok hiányos ismeretéből fakad, így az alapítvány megpróbálta tisztázni a szervezet képviselőjével és a vezetőjével, hogy a telepre milyen szabályok vonatkoznak. Az alábbiakban ez a levelezés olvasható (csak a releváns részeket hagytuk a szövegben). Meggyőződésünk, hogy megéri elolvasni.

 

From: Trenyik Zsolt

To: gabriele.jacoby*

Sent: Saturday, December 04, 2010 10:37 PM

Subject: Deponie und andere


 

Hallo Gabriele,

[…] Wir haben die Leiterin der Deponie (Erika) gebeten, wenn jemand
am Donnerstag kommt, bitte die Handynummer von Eszter ihr zu geben, damit es beschprochen werden kann, welche Hunde transportiert werden sollten, und welche nicht. Natürlich hat Erika niemand angerufen, weder mich noch Eszter (meine Frau). Das ist sehr peinlich, [...]

Gabriele, es wäre wirklich schön, wenn alle wer der Deponie helfen möchte (wie Animal Life, der Verein, unsere Stiftung und alle andere), miteinander sprechen würden. Es wäre sicher einfacher und wirksamer. wenn wir wüsten, wenn jemand einen Transporf organisiert, wenn jemand Futter bringen kann, oder wer in einem speziellen Fall helfen kann, z. B. einem kranken Hund, usw. Die Stiftung ist maximal offen, wir arbeiten für die Tiere, und zusammen würden viel mehr erreichen, ich bin ganz sicher.

Ich hoffe, dass wir uns bald treffen können, und Sie die oben geschriebenen einverstanden sind.

mit freundlichen Grüssen:

Zsolt Trenyik
Leiter der Tierheim Stiftung, Szombathely

 

From: animal_life <Animal_Life@>
Date: 2010/12/8
Subject: Tötungsstation in Szombathely
To: zsolt.trenyik
Cc: Gabriele Moser-Jacoby <aon.912668021@>


 

Sehr geehrter Herr Trenyk,


 

[...]


 

Wir helfen weiter gerne den Hunden in der Tötungsanstalt in Szombathely. Wir wundern uns nur, dass Sie – wo Sie wissen, dass wir seit vielen Jahren die Hunde aus der Tötungsanstalt in Szombathely retten, sich an andere Leute gewandt haben, die die Hunde dort frieren und leiden lassen und offensichtlich keine Transporte zustandebringen. Es ist keine Kunst, nur einige wenige kleine Hunde zu „retten“ und die wirklich Armen, die Alten, die Kranken und die Schäfermischlinge, Kampfhunde und grossen Rüden, für die man praktisch keine Plätze findet, in der Tötungsstation sterben zu lassen! Wir haben immer alle herausgeholt! Falls Sie Ihre Entscheidung ändern und sich von diesen österreichischen Partnern trennen sollten, können Sie sich gerne jederzeit an uns wenden.

[...]


 

Angesichts dieser Situation, die noch viel schrecklicher ist als früher, und auf dieser Basis ist eine Zusammenarbeit nicht möglich.


 

Mit freundlichen Grüssen,

Dolores Ozimic


 

Animal Life.Tierschutz ohne Grenzen

A-1090 Wien, Canisiusgasse 21A/14

Tel: 01 3190973 Fax: 01 3190974

animal_life@chello.at www.animalife.org

 

---------- Forwarded message ----------
From:
Trenyik Zsolt <zsolt.trenyik*
Date: 2010/12/9
Subject: Re: Tötungsstation in Szombathely
To: animal_life <Animal_Life@>


Sehr geehrte Frau Ozimic,

[...]

Der Dalmatiner war
nicht für uns reserviert, sondern hat seine Quarantenzeit eben ab Donnerstag verbracht. Das bedeutet, wenn ein Hund in die Deponie kommt, und nicht vom Besitzer abgeholt wird, muss laut Gesetz zwei Wochen lang in der Quarantene bleiben.

 

[...]


Wir haben keine Energie dafür, in dem Kampf zwischen den Tierschutzvereinen einzusteigen, wir arbeiten nur mit solchen anderen Vereinen zusammen, die uns als gleichrangigen Partner akzeptieren, die bereit sind, mit uns zu kommunizieren. Wir glauben, wir brauchen unsere Verbundenheit nicht immerwieder zu beweisen, und das möchten wir auch nicht tun. Wir tun, was wir können, und wir glauben, wir machen das auch nicht schlechter als andere, nur mit mehr Besinnung.

Mit freundlichen Grüssen:

Zsolt Trenyik

 

Az utóbbi levelünkre már nem kaptunk választ, amin nem lepődtünk meg, viszont jól látható, hogy egyértelműen tisztáztuk a vonatkozó szabályokat. ugyanakkor az is világosan kitűnik, hogy a kommunikáció gyakorlatilag nem működik a gyepmester és az osztrák szervezet között.

Ezek után egyetlen megoldás maradt a fentihez hasonló helyzetek megoldására, és ebben a gyepmesternek kulcsszerepe van, amelyhez mi – lehetőségeinkhez mérten – minden segítséget szeretnénk megadni, és erre kérjük Önöket is.

 

A Kutyamenhely Alapítvány nevében üdvözlettel:

 

Trenyik Zsolt, a kuratórium elnöke

 

Szombathely, 2011. március 31.

A bejegyzés trackback címe:

https://menhely-szombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr952887179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása