Dr. Szele Györgyi

Szombathely MJV Igazgatási Osztály

 

Szombathely

Kossuth u. 1-3.

 

Tisztelt Osztályvezető Asszony!

 

A Kutyamenhely Alapítvány kuratóriuma nevében kérem, hogy az alábbi, a szombathelyi állattartási rendelet módosítására vonatkozó javaslatokat a jogszabály előkészítése során lehetőség szerint figyelembe venni szíveskedjen.

 

1. A Gyepmesteri Telep mindenkori üzemeltetőjének nyilvántartási kötelezettsége, a megfigyelési időt letöltött állatok sorsa

 

A civil állatvédők és magánszemélyek tapasztalata alapján az Alapítvány kidolgozott egy sorszámozott formanyomtatványt, amely a papír alapú nyilvántartás alapja lehet (lásd az 1. mellékletet). A nyomtatvány formai és tartalmi elemei álláspontunk szerint elengedhetetlenek a nyilvános, korrekt nyilvántartáshoz. Elképzelésünk szerint a nyomtatványt az üzemeltetőnek hitelesítve kell a gyepmester rendelkezésére bocsájtania, szigorú számadású iratként. A részletszabályozás kidolgozásában örömmel állunk az üzemeltető rendelkezésére.

Ugyanakkor a 21. században véleményünk szerint elvárható az elektronikus, Interneten közzétett katalógus. Amennyiben a készülő szabályozás ezt az üzemeltető számára előírja, az Alapítvány – a szükséges technikai eszközök megléte esetén – ebben a kérdésben is felajánlja a segítségét egy felhasználóbarát adminisztrációs felület elkészítésével, oktatásával.

A hatályos helyi rendelet előírása szerint a hatósági megfigyelési, illetve őrzési idő 30 nap, melyet a Telep üzemeltetője jelenleg nem tart be. Ez az időtartam elfogadható, azzal a két kiegészítéssel, hogy (1) egészséges állatot ezen idő letelte után kizárólag helyhiány miatt lehessen altatni, miután a helyi állatvédő szervezetek írásban nyilatkoznak arról, hogy nem tudják fogadni, és (2) a fentieknek megfelelően az állatot a bekerülés első napjától kezdve nyilvánosan elérhetően tartja nyilván a telep üzemeltetője, elektronikus, online nyilvántartás esetén egyértelműen jelölve a bekerülés idejét és az ez alapján aktuális státuszt.

 

2. A Gyepmesteri Telep nyitvatartási ideje

 

A Gyepmesteri Telep mindenkori üzemeltetőjének is elemi érdeke, hogy minél kevesebb állat legyen a telepen. Erre a fenti online katalóguson túl az Internetet nem használók igényeit is figyelembe véve egy olyan nyitvatartási rend a megoldás, amely lehetővé teszi, hogy a szokásos munkarend után látogatható legyen a telep, legalább a hét bizonyos napjain. A gyepmester munkaidejét ezért úgy kell szabályozni, hogy ennek a nyilvánvaló társadalmi igénynek megfeleljen.

 

3. A városban tartott kutyák kötelező jelölése mikrochippel

 

A 41/2010-es kormányrendelet előírásai szerint annak hatályba lépése óta kutya kizárólag mikrochipezve cserélhet gazdát. A javaslatunk az, hogy – megfelelő türelmi időt előírva – a város tegye kötelezővé a gazdák számára a chippel való ellátást, legkésőbb a hatályba lépéstől számított második veszettségoltásig. Ezen idő alatt kidolgozható egy olyan akció, amely lehetővé teszi, hogy az éves veszettségoltás árához közelítsük a beültetés árát, akár városi, akár pályázati forrásokkal. Ez a lépés azt eredményezné, hogy a Gyepmesteri Telep kihasználtsága drasztikusan csökkenne, hiszen ilyen technikai háttérrel a gyepmester percek alatt megkeresheti az utcán lévő állat tulajdonosát. Ugyanakkor a jelenleg hatályos rendelet azon előírását, mely szerint a telepre került állat gazdájának hitelt érdemlően bizonyítania kell a tulajdonjogot, kizárólag ilyen egyedi azonosító megléte esetén lehet biztosítani. Az előírás másik haszna, hogy az esetleges tévedéseket, vitákat meg lehet előzni egy ilyen megbízható rendszerrel.

 

4. A Közterület-Felügyelet hatáskörének bővítése

 

A jelen szabályozás értelmében is a közterületen, futtatón lévő kutya gazdája köteles az állat oltási könyvét magánál tartani. Amennyiben a közterület-felügyeletnek eszköze és jogosultsága van arra, hogy a gazdát felhívja az oltási könyv bemutatására, az oltások és a chip megléte a helyszínen ellenőrizhető. Hangsúlyoznánk, hogy a fentiekkel nem az a szándékunk, hogy a felügyelet büntetés kiszabásával és behajtásával lépjen fel, hiszen ez a szabályozás pozitív fogadtatását alááshatja. Sokkal inkább tájékoztató munkát végezzen a felügyelet, és a beavatkozást csak többszöri figyelmeztetés után sem elvégeztető gazdák esetében éljen a büntetés lehetőségével. Az is indokolja ezt a megközelítést, hogy a gazdák nagy része teljes mértékben tájékozatlan ebben a témában, ami a kötelezettségeket illeti.

 

5. A városban fenntartott kutyafuttatók kérdése

 

Általános tapasztalat, hogy a futtatók állapota a fenntartó és a használók hibájából, hanyagságából rossz állapotban vannak. A hatályos rendelet kijelöli a kutyafuttatókat a város területén, azonban ez a lista olyan területeket is megjelöl, amelyek az állattartási kultúra jelen színvonala mellett nem alkalmasak erre a célra. Több esettel is megkerestek minket, hogy a nyitott futtatóról veszett el kutya. Ezért a javaslatunk az, hogy a rendelet futtatónak a jelenleg is zárt, erre a célra kialakított területeket jelölje ki, illetve a város nagyobb városrészenként infrastrukturális fejlesztéssel (bekerítés, közvilágítás, időkapcsolóval szerelt vízvételi lehetőség) alakítson ki legalább egy-egy, a nehezebben kezelhető, képzésben nem részesült kutyák és gazdáik által is biztonságosan használható futtatót. Az új rendeletben hasznos lenne a fenntartó és a használó jogait és kötelezettségeit egyaránt összefoglalni, miszerint a fenntartó az infrastruktúra rendszeres karbantartásával (fűnyírás, vízellátás, padok állapota, közvilágítás stb.), a használók pedig a rend megőrzésével, az ürülék összeszedésével biztosítják a hosszú távú működést.

 

Segítségét előre is köszönöm, további jó munkát kívánok.

 

A kuratórium képviseletében:

 

 

Trenyik Zsolt

a kuratórium elnöke

 

Szombathely, 2011. január 12.

 

 

1. számú melléklet: a Gyepmesteri Telep nyilvántartása (formanyomtatvány)

 

 

Sorszám: __________ (év) / ___________ (lap)

 

[...]

 

A bejegyzés trackback címe:

https://menhely-szombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr642887193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása